KARADENÝZ KADINI ARTIK KÖYDE YÜK DEÐÝL SANAYÝDE YÜK TAÞIYOR

Çalýþkanlýðý ile ve köylerinde sýrtlarýnda taþýdýklarý aðýr yüklerle hep gündeme gelen Karadeniz kadýný artýk köyde deðil sanayi bölgelerinde yük taþýr hale geldi. Trabzon’un Beþikdüzü ilçesinde kurulu bulunan Beþikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kurulu bulunan fabrikalarda çalýþan 400 iþçiden 150’sini kadýnlarýn oluþturduðu belirtildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasý (TTSO) Yönetim Kurulu Baþkaný Suat Hacýsalihoðlu, Beþikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kudret Aslan ve beraberindekiler ile Beþikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalarý ziyaret etti. Firmalarda çalýþan bayanlarý gören ve hayranlýðýný gizleyemeyen Hacýsalihoðlu, Karadenizli kadýnlarýn birçok alanda baþarýlý olduðunu ifade ederek bunun son örneðini de sanayi sektöründeki üretimden, yönetime üstlendikleri görevlerdeki üstün baþarýlarý ile ispatladýklarýný söyledi.

Yeni kurulmakta olan Trabzon Beþikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime geçen fabrikalarýn bir çoðuna kadýn eli deðince verimliliðin arttýðýný ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný M. Suat Hacýsalihoðlu fabrikalarda bir çok erkek iþi olarak bilinen makineleri kadýnlarýn baþarýlý bir þekilde çalýþtýrdýðýný dile getirdi. Hacýsalihoðlu Karadenizli kadýnlarýn çok aðýr olmamak kaydýyla kapasitelerine göre her iþi rahatlýkla yapabildiklerini belirtti. Karadenizli kadýnlarýn kývrak zekalarýyla iþlerin teknik yönünü öðrendiklerini kaydeden Hacýsalihoðlu, "Ýþin en önemli yaný Karadenizli kadýn yaptýðý iþi severek yapýyor. Severek yaptýðý içinde iþi kolaylaþtýrýyor Kadýnlar kendi þartlarýna göre iþlerin çok rahatlýkla altýndan kalkabiliyorlar" dedi.

Karadenizli kadýnlarýn çok daha aðýr þartlarda çalýþtýðýný ifade eden Hacýsalihoðlu buradaki fabrikalarda tarým sektöründeki aðýr þartlardan çok daha kolay iþleri kolaylýkla yapabildiklerini dile getirdi. Hacýsalihoðlu, "Ýþini severek yaptýklarý için Karadenizli kadýnlar sanayi fabrikalarýnda da baþarýlý. Çok farklý sektörlerde de olsa çalýþýyorlar. Bunun dýþýnda önemli olan idari kademelerde de görev alýyorlar. Yöneticilik sorumluluklarýný üstleniyorlar. Burada da Karadeniz kadýný yine erkeklerde olduðu gibi giriþimcilik baþarýsýný da ortaya koyuyorlar. Erkeklerden geri deðil. Zaman zaman da çoðu sektörde baþarýlarý erkeklerinde önüne geçebiliyor" diye konuþtu.

Deniz Kontrplak Fabrikasý yetkilisi Recep Çolak, kontrplak sektöründe kadýnlarýn daha baþarýlý olabileceðini düþünerek bir çalýþma baþlattýklarýný ve firmalarýnda çalýþmak isteyen bayanlarý denediklerini belirtti. Çolak “Baþarýlý olan arkadaþlarýmýzdan biri de Ýlkay Alðan haným oldu. Yaklaþýk 3-4 yýldan beri bu iþi yapýyor. Þu anda üretimini gerçekleþtirdiði ürün hakkýnda daha önce hiç bir bilgisi yoktu. Ama þu anda ürünü son derece iyi tanýyorlar ve iyi de üretim gerçekleþtiriyorlar. Ýþletmenin yöneticisi olarak son derece memnunum. Kadýn çalýþanlardan beklentim onlarýn düþündüðünden çok daha fazla” diye konuþtu.

4 yýl önce fabrikada iþe baþladýðýný ifade eden Ýlkay Alðan fabrikayý ilk gördüðümde bu iþi kesinlikle yapamayacaðýmý düþündüðünü ifade ederek "Bir bayanýn kesinlikle çalýþamayacaðýný söyledim. Çalýþmaya baþladýktan sonra da bu iþi bayanlarýn yapmasý gerektiðini düþündüm. Erkeklerin gücü kuvveti var ama bunu bayanlarýnda yapabileceðini ispatlamak gerekiyordu. Patronumuzda bizi iþimizde destekledi. 4 yýlým geçti bu fabrikada ve çok memnunum. Artýk bu fabrikayý bir bayanýn yönetmesi gerektiðini düþünüyorum . Bayanýn her yerde yapabileceðini ispatlamak istiyorum" ifadelerini kullandý.

Beþikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kudret Aslan ise OSB’de kurulu bulunan fabrikalarda 400 iþçinin çalýþtýðýný bunun 150'sinin kadýnlar oluþturduðunu söyledi. "Her baþarýlý erkeðin arkasýnda bir kadýn vardýr" sözünü anýmsatan Aslan, "Burada baþarýlý olan fabrikalarda kadýn sayýsý fazla olduðu için daha baþarýlý oluyorlar" dedi.